Montarea in zidarie:
- Nu inlaturati folia de protectie decat dupa terminarea lucrarilor de zidarie – aplicati un strat protector de folie, peste suprafetele ramase neacoperite de folia de protectie si pe sticla.
- Nu loviti confectia.
- Tencuiala spaletului la interior si exterior trebuie sa acopere rama confectiei pe o latime cuprinsa intre 5 si 10mm.
- Inainte de repararea zidariei penele de fixare a confectiei vor fi indepartate prin extragere. Este interzis a se bate penele, pentru a nu modifica planeitatea confectiei.
Dupa montarea ferestrelor se recomanda ca, in termen de 10 zile, sa se aplice zidarie peste spuma poliuretanica. Cu atentie, pentru nu acoperi din greseala orificiile pentru scurgerea apei si cele ale sistemelor de inchidere.
De asemenea, este indicat ca odata cu montarea tamplariei PVC sa fie efectuata si izolatia peretilor exteriori.
Imediat dupa efectuarea reparatiilor trebuie dezlipita banda adeziva de pe tamplarie. In caz contrar apare riscul impregnarii acesteia in profil.
Intretinerea corecta a tamplariei din profile de PVC
Garniturile dintre toc si cercevea, precum si cele care prind geamul trebuie curatate o data la 6 luni. Operatiunea se efectueaza cu o solutie adecvata si o tesatura care absoarbe bine. Astfel garniturile raman maleabile, nu absorb umiditatea si asigura etanseitatea dorita. Macar o data pe an ele ar trebui verificate cu atentie. Daca apar deteriorari trebuie schimbate.
Pentru buna si indelungata functionare a feroneriei, partile din mobile din otel si punctele de inchidere au nevoie sa fie unse cel putin o data pe an. Controlul periodic al feroneriei si eventuala sa reglare prelungesc semnificativ durata de functionare.
Tot anual este indicat sa controlam si curatam orificiile pentru drenarea apei aflate in rama ferestrei. Locul trebuie aspirat cu grija si curatat cu un betisor subtire de lemn sau plastic.
Intretinerea feroneriei si a garniturilor
In timp, datorita asezarii constructiei se va regla feroneria (daca este cazul). O data pe an este necesar sa executati urmatoarele operatii de intretinere:
- Ungeti balamalele, tijele de actionare si bolturile de blocare cu ulei pentru mecanisme fine.
- Ungeti garniturile de etansare cu glicerina. Se recomanda evitarea contactului garniturilor de etansare cu uleiuri minerale si grasimi.
- La renovarea cladirilor feroneria si garniturile se vor proteja cu folie speciala impotriva actiunii agresive a componentelor mortarului (ciment, var, nisip).
Recomandare: pentru intretinere consultati o firma specializata!
Intretinerea sticlei
Feriti sticla de substantele alcaline si compusii pe baza de fluoruri.
Nu utilizati niciodata spacluri, lame de ras, bureti de sarma sau alte instrumente de metal pe sticla – furnizorul de sticla nu poate fi tras la raspundere pentru zgarieturile aparute in timpul montajului sau a curatarii.
Apa utilizata la spalarea fatadelor cladirilor poate sa contina materiale contaminante din mortar, ciment, vopselele organice etc. – toate acestea vor afecta sticla.
Indepartati etichetele lipite pe sticla imediat dupa montaj – expunerea prelungita la soare poate face ca adezivul sa se indeparteze foarte greu.
Protejati sticla de scantei in timp ce se sudeaza sau se foloseste flexul – acestea pot provoca defectiuni ireparabile.
Feriti sticla de stropii de ciment – odata intariti, acestia sunt aproape imposibil de curatat fara sa fie afectata sticla.
Solventii organici, uleiurile si lubrifiantii nu trebuie sa vina niciodata in contact cu sticla.
Protejati sticla in timp ce se aplica diferite tratamente pe suprafata zidariei – curatarea acida, sablarea cu nisip, gletuirea si tencuirea, precum si vopsirea.
Procedurile standard de curatare a sticlei:
- Curatati sticla de sus in jos.
- Nu curatati niciodata sticla sub razele puternice ale soarelui – solutia de curatare se va usca pe sticla – suprafata uscata poate favoriza aparitia zgarieturilor.
- Utilizati o solutie de apa si detergent lichid – de ex. detergent de vase.
- Utilizati o laveta sau un burete curate si fara asperitati.
- Clatiti apoi sticla cu apa din belsug pentru a indeparta orice urma de detergent.
- Utilizati o laveta curata, uscata si care nu lasa scame pentru a sterge apoi sticla.